Uued Uudised

Eesti on koroonavõlakirjade vastu, kuid toetab muud võimete piires abistamist

Leader of Fratelli d'Italia (Brothers of Italy) party, Giorgia Meloni, wears a mask in the colors of the Italian flag as she attends a session of the Italian Parliament in Rome, Thursday, April 16, 2020. Italy’s hardest-hit region of Lombardy is pushing to relaunch manufacturing on May 4, the day that the national lockdown is set to lift. Lombardy’s plan focuses on maintaining a one-meter distance between workers, mandating the use of masks, mobile working where possible and the use of anti-body blood testing, which is set to launch in the region on April 21, to get a better picture of where the virus is still active. (Roberto Monaldo/LaPresse via AP)

Rahandusminister Martin Helme sõnul on Eesti seisukoht koroonavõlakirjade osas eitav, sest see tähendaks rahalise suveräänsuse loovutamist.

“Me ei sea kahtluse alla vajadust abistada või toetada kõige raskemini kannatavaid riike Euroopa Liidus, aga meie jaoks on selgelt halb ja sobimatu plaan toetada neid, andes sisuliselt ära oma rahanduslikku suveräänsuse,” ütles minister neljapäevasel pressikonverentsil.

Ühiste eurovõlakirjade vaidlus on rahandusministri sõnul üle kümne aasta vanune, ning tema meelest pole mõistlik seda praeguses kriisis lauale panna, et vana tüli üles tõmmata.

“Oleme seda meelt, et peame oma võimete piires aitama Itaaliat või Hispaaniat,” ütles Helme, märkides ära nii rahalist toetust kui ka sinna saadetavaid maske.

Euroopa Liidu rahandusjuhid pole nädalaid kestnud vaidluste järel suutnud kokku leppida niinimetatud koroonavõlakirjade küsimuses ehk ühistes võlainstrumentides, millega võiks toetada kriisist taastumist pandeemiast enim räsida saanud riikides nagu Itaalia ja Hispaania.

Lõuna-Euroopa enim kannatada saanud riigid Itaalia ja Hispaania näevad koroonavõlakirjades võimalust laenata hädavajalikku raha märksa mõistlikuma intressiga kui otse rahaturult laene küsides. (BNS)

Exit mobile version