Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaan Kaplinski nime kannab üks alajaam, asteroid ja nüüd ka loomemaja Samosel

-
11.06.2024
Samose saarel
© Erakogu

Kreekale kuuluvas Samose saarel koos perekonnaga elav EKRE liige Aldo Maksimov pakub külastajatele inspireerivat majutust sealsetes loomemajades, mis on nimetatud meie vaimuhiiglaste järgi ning mida on külastanud paljud kultuuriinimesed Eestist. Tänavu kevadel sai varem August Gailiti nime kandnud loomemaja endale Jaan Kaplinski nime.

ERR vahendab, et värsket Jaan Kaplinski nimelist loomemaja käis Samose saarel avamas ka kirjanike liidu endine esimees Tiit Aleksejev. Jaan Kaplinski on Velanidia majas peatunud ja töötanud. Kaplinski elas ja töötas selles majas koos abikaasa Tiia Toometiga 2019. aasta novembrist 2020. aasta mai lõpuni.

Tiia Toomel tõi välja, et see on kolmas Kaplinski nimeline objekt maailmas. “Esimene on alajaam meie maakodu Mutiku lähedal, mis sai nime kunagi 1970. aastate keskel, teine üks asteroid kusagil kosmoseavaruses ja kolmas siis maja Samosel.”

Loomemajade eestvedaja Aldo Maksimov ise jõudis Samosele esmakordselt 2003. aastal, rändas pärast seda veel palju läbi Kreeka, aga jõudis ringiga tagasi Samosele.

Praegu elavad nad Samosel kogu perega ning Eestisse jõuab ta aastas korra või kaks. “Mul ei ole Eestis midagi, isa on surnud ja ema elab Samosel. Tagasi pöördumise plaani ei ole, aga ma armastan Eestit,” ütles ta ja lisas, et loodab Eestis olla sügisel, kui peaks ilmuma tema Samose-triloogia teine raamat. Esimene osa “Samose päevaraamatud. Kadunud maailma otsimas” ilmus 2020. aastal.

Loomemajade teenus, mida nad on pakkunud alates 2019. aastast, on Maksimovi sõnul ellujäämise võimalus. Inimesed jõuavad nende juurde ise. “Ega Euroopas ja maailmas ei ole ju eriti mitut loomeresidentuuri kohta eestlastele ja mu meelest pole see olemine meie juures eriti kallis ka,” tõdes ta.

Tema sõnul otsivad enamik kunstnikud, kirjanikud ja tõlkijad Samoselt eelkõige rahu, head äraolemist, leebet talve ja mõõdukat seltsielu. “Meil on ka tuhandeid raamatuid ja palju matkaradu.” lisas Maksimov ja kinnitas, et suvel on loojaid vähem, aga mitte olematult vähe.

Hetkel on neil Samose saarel kümme maja, kus inimesed peatuda saavad, aga see on ka juba liigagi palju.

Põhjus, miks inimesed Samosele tulevad ja tihti isegi korduvalt, peitub tema hinnangul saare fluidumis. “Aeg kulgeb Samosel palju aeglasemalt. Aeg on suhteline, aega on palju, aeg on mõttetu suurus. Meie külalised harjuvad Samosel just teistsuguse rütmiga, kohanevad kiiresti, magavad hästi, loevad ennast terveks. See loodetavasti on ka põhjus, miks loomemajad saavad toimida.”

 

Allikas: ERR