Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kui kolm inimest on radiaator, siis 300 juba katlamaja

-
24.09.2022
Korsten
© UU

Peaministri vahvad säästunipid on inspireerinud kodanikke sealt edasi mõtlema.

Meenuvad lapsepõlve 50-ndad aastad mil onu võttis mind kaasa, kui linna lähiümbruses oma uhke Pobedaga väljasõite tegi. Iga kord kui ta Tabasalust Rannamõisa mäelt Tallinna poole laskus, lülitas ta autol süüte välja ja lasi vabakäigul autol paar kilomeetrit veereda. Oli tunne, nagu sõidaks elektriautoga – ei mingit mootorimüra.

Ta väitis, et nii hoiab kütust kokku. Rohepöördest ei unistanud siis veel keegi. Onu oli küll ainult neli talve koolis käinud ja bensiini liiter maksis 7 kopikat, kuid juba siis elas ta kokkuhoidlikult.

Sellist lihtsat säästumeetodit võiks valitsus soovitada ka tänapäeval. Lisaks kalli

kütuse kokkuhoiule ja õhusaaste vähendamisele, tekiks juurde uusi töökohti mitmel ametialal (näiteks autoremontijad).

Peaministri väide, et tööl ei pea olema nii soe ja mõistus töötab paremini külmas, on igati asjakohane ja arendamist vääriv mõttekäik. Siit järeldub, et kui valitsus tõepoolest hoolib oma rahvast, toimuvad edaspidi valitsuse nõupidamised ja väljasõiduistungid mõnes külmhoones, mitte mõisas.

Kaaluda tasuks ka pressikonverentsidel jaheda õhu puhurite kasutamist, kuid seda ainult valitsuse liikmetele. Ajakirjanikele sellest tulu vaevalt, et tõuseks.

Eriti innovatiivne tundub inimeste kasutamine küttekehadena (kolm inimest võrdub ühe radiaatoriga), seda eriti saabuva talve tingimustes. Kui nimetatud ideed laiendada, siis 30 inimest ühes ruumis annaks juba 10 sisselülitatud radiaatori efekti ning 100 ja rohkem inimest oleks juba väiksema võimsusega katlamaja (nt väljamüüdud kino-või kontserdisaal ). Paljudel juhtudel võimaldab selline lihtne meede kultuuriasutuste kütte mõneks ajaks hoopis välja lülitada.

Siin võivad aga kliimaaktivistid häält tõsta ja kahtlustada sellist teguviisi ühe kliimasoojenemise põhjusena, eriti kui tegu on mõne rahvarohke väliüritusega ( nt valitsusvastane protestiavaldus).Samuti on keeruline välja selgitada, kes on peamine kasusaaja.

Kindlasti on neid lihtsaid ja uuenduslikke säästunippe veelgi ja jääb üle ainult loota, et peagi kuuleme neist mõnel külmhoone väljasõiduistungil.

Uno Niinsalu