Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Agressiivsed arstid poliitikas lõhuvad oma ameti mainet

-
25.11.2022
Selliseid arste olla ei tohiks.
© Erki Evestus

Arstid poliitikas on suhteliselt tavaline asi, eriti kohalikes volikogudes. Igas erakonnas on mõni tuntud meditsiiinitöötaja. Irja Lutsariga Eesti 200-s ja Karmen Jolleriga Reformierakonnas on pisut teine lugu.

Irja Lutsar töötas pikka aega valitsuse teadusnõukoja eesotsas, kuni Kaja Kallas talle omaselt üleöö terve koja minema kupatas (nagu hiljem Keskerakonna ministrid), ja kuigi tegu pidanuks olema valitsuse meditsiinialaste nõustajatega, tegi teadusnõukoda poliitilist tellimustööd.

Mitte ainult konservatiivsed meediakanalid, vaid ka peavooluajakirjandus märkasid seda, kuidas Irja Lutsari jutt maskidest ja vaktsineerimisest muutus kardinaalselt pärast seda, kui ta teadusnõukoja eesotsast minema kupatati. Uus juht Toivo Maimets võttis seni Lutsari edastatud punktid üks-ühele üle, kuigi ka tema jutus oli varem teistsuguseid momente.

Irja Lutsar kaotas seega usalduse arstina, näidates oma muutunud seisukohtadega, et teadusnõukojas olles täitis ta poliitilist tellimust – ka pandeemiat saab poliitiliselt käsitleda, Kaja Kallase valitsus kasutas seda ebaseaduslikeks piiranguteks, mis sillutasid teed suude sulgemisele ja ühiskonna üle poliitilise kontrolli saavutamisele.

Kuidas pärast seda veel Irja Lutsarit poliitikuna usaldada? Aga Eesti 200-le ta käib küll.

Reformierakonnaga ühinenud Karmen Jolleriga on asjad hullemad, sest tegu on üdini agressiivse ja vihkava inimesega, kelle sobivus arstiks, eriti perearstiks, on tugeva küsimärgi all. Ründas ju Joller vihkavalt rahvuskonservatiive, süüdistades neid lausa enesetappude arvu kasvus ja ähvardades vanglaga. Arst ei tohiks selliseid süüdistusi endale lubada. Reformipoliitik ehk küll, aga mitte arst.

Sellise vihkava avalduse peale tegi karikaturist Erki Evestus pildi, millel Joller nõuab patsientidelt “õiget maailmavaadet”, mis põhines juttudel, et arst valib endale maailmavaatelt sobivaid patsiente. Mis saab sel juhul arstivandest? Kas vihkav Joller on enam võimeline andma abi surmasuus olijale, kes on rahvuskonservatiivse maailmavaatega? Võib arvata, et tema patsiendid ongi juba ainult reformierakondliku, sotsialistliku ja “kahesajase” taustaga.

Karmen Jolleri puhul on täpselt sama asi, mis on Irja Lutsari puhul – kui ta on poliitiliselt ülelaetud ja maailmavaateliselt konservatiive vihkav, siis mis teaduspõhist lähenemist võib temalt oodata (nagu ta Reformierakonda astudes väitis)? Joller ei pruugi mingist teadusest kinni pidada, kui on vaja “ära teha”.

Koroona puhul ei saa teaduspõhisusest väga kindlalt rääkida. Esiteks oli kogu pandeemiaolukord esmakordselt sedavõrd mastaapne, et alguses kobas ka teadusmaailm koroonat uurides ja vaktsiine välja töötades teadmatuses; teiseks aga näitas pandeemia seda, kuidas totalitaristlikud jõud püüdsid haiguspuhangut ära kasutades suruda ühiskonda totalitarismi. Karmen Joller on üks neist arstidest, kes aitaks neid hea meelega selles – nagu ka apartheidi ideoloog Margit Sutrop samas erakonnas.

Uued Uudised