Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lugejad avaldavad toetust ja jagavad kogemusi (lisatud video e-hääletuse turvalisuse analüüsist)

-
07.03.2023
Laadime sisu...

Väga paljud EKRE toetajad ja Uute Uudiste jälgijad on valimiste järel saatnud meile toetuskirju ja tähelepanekuid e-hääletuste läbipaistmatuse kohta.

Paljud valijad on ka avaldanud soovi rahvuskonservatiividega liitumiseks. Kõikides kirjades on jäänud kõlama mõte – me ei anna alla ja võitleme edasi.

Kalmer Saar kirjutas, et loodava koalitsiooni käes oleks kaks kolmandikku e-häältest ja kõigest üks kolmandik tava- ehk paberhäältest.

 

„E-hääletamine on ainult osa valimiste elektroonilisest süsteemist. Peale selle on veel serverid andmebaasi süsteemidega, kus hoitakse valimistega seotud andmeid. Seal võib ainult üks “spetsialist”, kellel on teatud õigused antud, käivitada programmijupi, mis muudab hetkega tervete andmebaaside sisu nii nagu vaja. Nagu öeldakse, tähtis pole hääletamine vaid häälte lugemine,“ kirjutab vaatleja.

„Olime kõik viis pereliiget just valinud EKRE. Kolmekesi käisime pühapäeval jaoskonnas, aga kaks pereliiget valisid internetis. Ikkagi poleks pidanud usaldama e-hääletamist. Vanaema ei saa oma vanuse ja terviseprobleemide tõttu eriti liikuda, aga valimiskasti koju ta ka ei lubanud kutsuda. Noorem poeg lihtsalt mugavuse pärast e- hääletas.

Suurepärane, et Martin Helme ei jäta seda e-häälte jama niisama. Soovime talle ja abilistele ülitugevat tahet ja jõudu asja lõpuni viimiseks! Muidu pole ju tulevikuvalimistel enam mingit mõtet,“ kirjutas Riina.

 

„Kahju,et valimised nii läksid. 99 protsenti minu tutvusringkonnast hääletas EKRE poolt. Nende tutvusringkond samuti. Jne.

Eesti inimene saab aru, et see e-hääletus annab ebaõige tulemuse. Lihtsalt väga mugavalt ja häbematult irvitati rahvale näkku.

Peale paberhääletust, imeme arvutist õige tulemuse. Võiks vastupidi, paber teeb lõpu. Arvutis saab alati soovitud tulemused,“ kirjutas Ero.

 

„Olen natuke jälginud hääletamistulemustega seoses olevaid uudiseid. Probleem on selles, et kodust hääletamisel puudub kontroll, kes selle hääle ikkagi annab. Kodust hääletamisel ei saa riik tagada hääletaja autonoomsust, nagu seda saab teha jaoskonnas, kus kedagi ei ole lubatud kuklasse hingama, et vaadata, kelle poolt sa siis ikkagi hääletad.

E-hääletamise puhul riik ei saa kontrollida, et keegi ei survestaks valijat tegema mingeid konkreetseid valikuid. Isegi, kui inimene isiklikult PIN-koodi sisestas ja kõikidele nuppudele ise vajutas – ei ole võimalik kontrollida, et keegi kõrval ei seisnud ja öelnud, kelle poolt hääletada tohib või mitte.

See on sohi tegemine – aga hetkel juriidiliselt korrektne – sellepärast ei pea ka keegi kartma selle omaduse ära kasutamist, kuna kellegi teise eest e-hääletamine ei ole tõestatav.

Pole varem nendest valimisküsitlustest suurt hoolinud, sest ei usu nende ennustavasse võimesse – kuid neil küsitlustel on kasulikum funktsioon meie olukorras PEALE valimistulemuste selgumist: sellised käärid Reformierakonna ja kõikide teiste erakondade vahel nagu lõpuks said, oleks pidanud välja joonistuma ka küsitlustes,“ kirjutas Silvi.

„Tahaks ise kontrollida, kas hääletamine läks soovi päraselt! Kas hääletamine õnnestus?  Elukorralduses juhtus nii, et ei õnnestunud selleks ettenähtud ajal kuskil asulas, kus sai hääletada, seda teha. Valimiste päeval polnud head ilmastikuolud, palju lund ja bussid ei sõidagi kodukoha valimist võimaldavasse kohta. Koju ei tahtnud kasti tellida, mis nad raiskavad kütust ja inimeste tööjõudu!

Nii asusin e-hääletama. Kõik kena, sain tehtud, aga soovisin täielikku kinnitust, et mina olen andnud hääle oma kandidaadile ja läheb arvesse! Nagu saab pärast mingit panga ülekannet täpse kinnituse ja selle võib väljagi trükkida.

Aga minu ekraan teatas, et olen hääletanud, kandidaadi number oli vist ka kirjas. Tahtsin kopeerida teate ning oma “väljavalitule” saata: Aga mis ma niisugusest saadan, kus minu nimi pole seotud tema valimisega!

Nüüd ongi mul küsimused – kas ma ka tagantjärele saan vaadata, kuidas ma olen hääletanud? Kas on mingi suur andmebaas, kus igaühe hääletamine oleks näha? Meie  IT-võimekusega riigis peaks see ju võimalik olema? Ja loodetavasti on ka paberil antud hääled ühildatud sellesse koondsüsteemi? Ka need, kes käisid jaoskondades hääletamas, peaksid saama kontrollida sellest, kas nende hääled on ilusti ja õigesti salvestatud ja loetud?“ kirjutas Eha.