Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lugeja kirjutab: Eestist sai kõige kallimate postitariifidega riik maailmas

-
09.05.2023
Postkast

Kõigi planeeritavate maksutõusude varju on jäänud tõsiasi, et Eesti Posti kehtestas 10. maist hinnatõusu, mis teeb Eestist ühe kõige kallimate postitariifidega riigi maailmas.

Meedias sai uudis väga vähe tähelepanu. Ainsana meenub nädalaid tagasi nähtud intervjuu Omniva esindajaga, kes pajatas osavalt sellest, et kirja saatmise kui teenuse mahud kahanevad aasta-aastalt, teenus ise on sisuliselt ajast ja arust ning ühe keerulisem ja kallim on postkontoreid ülal pidada.

Tõepoolest, ka mina ei mäleta, millal ma viimati saatsin kirja paberkandjal. Samal ajal on kavalalt jäetud avalikkuse ette toomata hulk probleeme, mis valusalt tabavad neid väikeettevõtjaid, veebipoodnikke, eBay-poodnikke, muusikuid, kollektsionääre jne, kes soovivad oma tooteid ja esemeid müüa Eestist väljapoole ja peavad selleks kasutama Omniva (Eesti Posti) universaalset postiteenust, kuna väiksemate esemete saatmiseks alternatiiv puudub.

Universaalne postiteenus tähendab ka rahvusvahelisi maksikirju (ette nähtud väiksemate esemete saatmiseks), standardpakke jne, mitte ainult tavakirja, mille kaitsva varju taha poetakse. Kuni 250-grammise eseme (näiteks üks CD-plaat, ehe, ajakiri) saatmine Euroopa Liitu hakkab maksma tähituna (jälgimiskoodiga) uskumatud 10,50 senise 7,50 (mis on niigi kallis ja mitte ammu tõstetud hind) asemel, vinüülplaadi (kuni 500 g) saatmine aga juba 15,80 senise 11,20 asemel, ent kuni kilose paki (paar-kolm vinüülplaati, käsitöötoode, riietusese vms) saatmine mõrvarlikud 20,80. Lõunanaabrite juurest on sama kilone pakk võimalik Prantsusmaale teele panna 10,65 eest, samuti jälgimiskoodiga.

Varasemalt oli võimalik Lätist oluliselt odavamalt soetada alkoholi, nüüd peaks Ainaži vahet hakkama sõitma maksikirjade ja pakkidega. Juba praegu on ülikeeruline konkureerida müüjatega Saksamaalt, Lätist, Poolast jne. Mida hinnatõus teeb konkurentsivõimega, seda pole ilmselt vaja lahkama hakata. Miks peaks keegi näiteks eBays, etsys, discogsis või mujal ostma sama hinnaga toote eestlase käest, kui poolaka, lätlase või sakslase käest saab ta selle mitu eurot odavamalt tänu soodsamatele postitariifidele?

Omniva (Eesti Post) on kasumit teeniv ettevõte. Pakiautomaadi äri õitseb. Rahvusvahelisest paki/maksikirja saatmisest saab aga luksuskaup, mille abil kord aastas Austraalias elavale vanaemale tahvel Kalevi šokolaadi saata. Võttes arvesse seda, kui populaarne on veebikaubandus, peaks ka rahvusvaheline paki- ja maksikirja äri olema loogiliselt võttes tulutoov ning seda soodsamate hindade juures. Kas tegu on käpardliku juhtimise, suutmatusega ajaga kaasas käia ja seadusi ning seeläbi teenuseid kaasajastada või puhta ahnusega?

Olen tänulik, kui saate aidata midagi ära teha. Sõber paneb peale 10. maid oma eBay poe kinni.

 

Murelik kodanik