Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina alles sõdib, aga “sõbrad” korraldavad juba rohepööret

-
24.10.2023
© UU

Ukrainast tulevad alles karmid sõjateated, aga juba juhitakse võitlevat maad “läänelike väärtuste” juurde, mille üheks osaks on teatavasti kliimahüsteeria. Ilmselt neelab suurt sõjalist abi vajav Kiiev selle sööda alla, nagu on juba juhtunud homoagenda lubamisega Ukrainas.

Järgnevast uudisest on näha, kuidas Ukraina saab tõenäoliselt sõjalise abi eest vastutasuks käsulauad, kuidas oma elu euroopalikult põhja lasta.

BNS vahendab: “Stockholmi Keskkonnainstituut (SEI) koos Ukraina valitsuse ja Rootsi Rahvusvahelise Arengukoostöö Agentuuriga (Sida) alustas esmaspäeval Kiievis projekti, mis aitab Armeenia, Gruusia, Moldova ja Ukraina valitsustel koostada riiklikud rohepöörde teekaardid.

Rahvusvahelise tähtsusega projekti panustavad teemavaldkondade juhtidena ka SEI Tallinna eksperdid. Projekti peamine eesmärk on viia nelja Euroopa Liidu idapartnerluse riigi poliitikad vastavusse Euroopa rohelise kokkuleppe põhimõtetega, aidata neil kiirelt edasi liikuda keskkonnasõbralikuma majanduse suunas ja hõlbustada Euroopa Liidu liikmeks saamist.

Projekti esimene samm on analüüsida riikide keskkonna- ja kliimapoliitikat ning hinnata, kuivõrd on need kooskõlas Euroopa Liidu rohelise kokkuleppega. Seejärel koostavad eksperdid igale riigile nende vajadustest lähtuvad teekaardid ja jätkuprojektide ettepanekud.

Rohepöörde teekaart ning näidisprojektidena arendatavad rahastustaotlused ja -programmid loovad Ukrainale eeldused investeeringute kavandamiseks.”

Viimane lause ütleb ka ära eeldused, mille põhjal Ukraina üldse edaspidi raha saab – tahate tanke, valmistuge juba praegu rohepöördeks (naljatamisi – ehk saadetakse varsti elektritankid?).

“See on Eesti võimalus jagada oma lugu, praktilisi kogemusi ja sellega inspireerida. Oleme viimase 30 aastaga käinud läbi tee, mis Ukrainal ees seisab,” ütles SEI Tallinna juhataja Lauri Tammiste.

Ja kus me hetkel oleme? Reformierakondlikus majanduslanguses ning hävitatud traditsioonidega venestuvas riigis…

Ukraina aga ripub juba konksu otsas: “Ukraina on tugevalt kaasatud Pariisi kokkuleppe rakendamisse ja selle eesmärki hoida globaalne soojenemine ohutul tasemel. Me oleme valmis järgima Euroopa rohelist kurssi ka praegu, vaatamata Venemaa agressioonile. Lisaks vajalikele jõupingutustele, et tagada üleminek rohelisele majandusarengule, on vaja integreerida keskkonnakaitsega seotud aspektid kõikidesse sotsiaal-majandusliku arengu valdkondadesse. Me tahame võtta kasutusele sellised majanduskasvu mudelid, mis põhinevad ökoloogilistel lähenemisviisidel, nii et dekarboniseerimine ja loodusvarade tõhus kasutamine oleksid meie riigi arengu ja rekonstrueerimise liikumapanevaks jõuks,” rõhutas oma avakõnes ka Ukraina keskkonnakaitse- ja loodusvarade minister Ruslan Strilets.”

Sellist Brüsseli loba räägib sõdiva riigi esindaja, kelle maa liigub suurivaevu rindega ida suunas ja peab tagasi lööma Moskva vihaseid vasturünnakuid?

Poola portaal wPolityce.pl ennustab Ukrainale hoopis demograafilist kriisi, sest suur osa ukraina põgenikest ilmselt koju tagasi ei pöördu. “Rahvastikuteadlased hoiatavad, et pärast sõda jäävad terved riigi piirkonnad inimtühjaks, sest allesjäänud kolivad 6 suurde linnastusse – Kiievisse, Lvivi, Odessasse, Dneprisse, Harkovisse ja Donetskisse, kui viimane linn vabaneb,” väidavad Ukraina Teaduste Akadeemia Kiievi demograafia ja sotsioloogiliste uuringute instituudi teadlased.

Kujutage nüüd ette selliste riiki veel ka rohepöörde laastavas haardes, kusjuures Ukraina energeetika baseerub lisaks tuumajaamadele ka Donbassi söele.

Jääb vaid tõdeda: vaene Ukraina, ta läheb vastutasuna võidu eest sõjas enesehävituslikule Kolgata teele.

Uued Uudised