Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Diplomaati ei saavat sundida tegema midagi, mis on vastumeelt. Aga osalemine homoparaadil?

-
28.10.2023
USA suursaadik David Pressman tormas esimesena Budapesti homoparaadile ja teised diplomaadid, sealhulgas Eesti suursaadik, sörkisid talle riburada järele.
© Scanpix

Üks Eesti suurima kogemusega diplomaatidest seletab lahti oma töö olemuse, kuid paraku viitab see valesammudele Eesti esinduste töös.

Rohkem kui 30-aastase diplomaadikogemusega Eesti suursaadik Margus Laidre rääkis Vikerraadio saates “Kajalood” muuhulgas järgmist: “Diplomaadil tuleb pea iga päev kohtuda inimestega, kellega eraelus ei tahakski suhelda, oma aega, huvisid ja hobisid jagada, aga oma ameti pärast tuleb seda teha, ühiskond teistmoodi ei funktsioneeri. Samas keegi ei saa sundida tegema midagi, mis on riigi välisesindajale vastumeelt.”

Just see viimane lause diplomaadi jutus tahab ülerääkimist. Või nagu ütleb EKRE Riigikogu saadik Anti Poolamets: “Kui kogu diplomaatiline korpus saadeti homotrallile marssima ja saatkondi ehtima, siis ei olnud juttugi, et ei saa panna tegema midagi, mis on riigi välisesindajatele vastumeelt.”

Mõne aja eest tegi EKRE arupärimise välisminister Margus Tsahknale, milles öeldakse: “14. juulil 2023 avaldas USA suursaatkond Ungaris oma kodulehel üleskutse, millega kritiseeriti Ungari valitsuse perepoliitikat ning avaldati survet väidetavalt nn seksuaalvähemusi diskrimineerivate (laste ja noorte seas homo- ja sooideoloogilise propaganda tegemist keelustavate) seaduste tühistamiseks.  Lisaks USA suursaadikule kirjutasid üleskutsele alla 37 riigi saatkonnad ja muud diplomaatilised esindused, teiste hulgas ka Eesti Vabariigi suursaatkond, mida esindab suursaadik hr Raul Toomas.

Järgneval päeval ehk 15. juulil 2023 osalesid terve rea riikide suursaadikud jällegi USA avalikust homoseksuaalist suursaadiku David Pressmani eestvedamisel Budapest Pride nime kandval paraadil. Teiste seas oli Ungari ühiskonnas homo- ja sooideoloogia propageerimiseks ning Ungari valitsuse poolt selle ideoloogilise programmi heakskiitmisele survestamiseks korraldatud üritusel jällegi esindatud ka Eesti Vabariigi suursaadik Ungaris.

Tähelepanuväärselt kinnitas hr Toomas 1. septembril 2023 Budapestis asuvas Eesti Vabariigi suursaatkonnas Riigikogu Eesti-Ungari parlamendirühma visiidi raames Riigikogu liikmetega kohtudes, et suunis eelnevalt osutatud üleskutse allkirjastamiseks ja ka Budapest Pride’il osalemiseks laekus talle Teilt kui Eesti Vabariigi välisministrilt.

Samal päeval, 1. septembril 2023 toimus Budapestis, Ungari välisministeeriumis nimetatud parlamendirühma visiidi raames Riigikogu liikmete kohtumine Ungari välisministri hr Péter Szijjártóga, kes väljendas eelnevalt kirjeldatud sündmuste suhtes ühemõttelist hukkamõistu. Hr Szijjártó toonitas, et Ungari valitsus käsitleb niisugust diplomaatide poolset ideoloogilist ja poliitilist aktivismi lubamatu sekkumisena Ungari siseasjadesse, mis on vastuolus elementaarsete diplomaatiliste tavadega ja kujutab endast riikide vahelisi suhteid rikkuvat lugupidamatuse väljendust.

Seejuures rõhutas Ungari välisminister, et Ungari diplomaatidel on rangelt keelatud igasugused sammud, mida asukohariigid võivad käsitleda oma siseasjadesse sekkumisena, mistõttu ta vallandaks päevapealt kõik Ungari suursaadikud, kes allkirjastavad asukohariigi valitsuse survestamiseks poliitilisi või ideoloogilisi deklaratsioone või osaleksid avalikel miitingutel. Diplomaatide asi ei ole hakata asukohariiki õpetama, kuidas oma ühiskonnas elu korraldada, nende survestamisest rääkimata, rõhutas hr Szijjártó.”

Antud loo puhul on kaks varianti: kas välisministeerium eesotsas Tsahknaga sundis suursaadik hr Raul Toomast homoparaadil osalema või ongi lugupeetud saadik homoagenda toetaja. Võttes aga arvesse Ungari jõulist reageeringut, tundub, et diplomaat rikkus rahvusvahelisi tavasid ja praktikat igal juhul.

“Info liigub kiiresti, riigipead ja tipp-poliitikud kohtuvad silmast silma varasemast tihedamini, kuid mitte miski ei asenda ka praegu traditsioonilist diplomaatiat, mis seisneb alalises kohalolekus. Ainult siis, kui sa iga päev hingad sama õhku, jood sama vett, sööd sama toitu kui asukohamaa inimesed, alles siis tekib sul sellest riigist täpsem tunnetus,” kirjeldas Laidre diplomaadi tööd.

Taas tundub, et Eesti diplomaadid ei ole hinganud sama õhku, joonud sama vett ja söönud sama toitu mis ungarlased, kes toetavad praeguse valitsuse peresõbralikku ja ungari rahvust esile tõstvat poliitikat.

“Meid, eestlasi, on maailmas kaunis vähe. Seetõttu ei ole eestlaseks olemine pelk kuulumine kindlasse rahvusesse, vaid see on elukutse. Selles tähenduses on kõik eestlased diplomaadid,” lisab Laidre.

Paraku ungarlaste jaoks pole eestlased praeguse diplomaatia kohaselt hästi käitunud, sest miks muidu “Ungari valitsus käsitleb niisugust diplomaatide poolset ideoloogilist ja poliitilist aktivismi lubamatu sekkumisena Ungari siseasjadesse, mis on vastuolus elementaarsete diplomaatiliste tavadega ja kujutab endast riikide vahelisi suhteid rikkuvat lugupidamatuse väljendust.” Pole mõtet selgituseks sõimata Viktor Orbanit, kellel on madjarite mandaat praeguseks perepoliitikaks.

Uued Uudised