Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKREl oli taas õigus – Ukraina vajab desertööre rindele appi

-
23.12.2023
Ukraina kaitsjad.
© Scanpix

Nagu ikka, on EKREl olnud õigus. Nüüd on teema mobilisatsiooniealistes Ukraina meespõgenikes – EKRE on ammu ja pidevalt rääkinud, et Eesti saab aidata kõige paremini Ukrainal sõda võita, kui ei võta vastu sõjaväeealisi mehi ega nuuma siin desertööre.

Siis vaadati jälle viltu, et mis jutt, kuigi Ukraina president ise on seda toonitanud, et nad kuuluvad vajadusel rindele.

Nüüd on Ukraina hädas ja president Volodõmõr Zelenskõi kavatseb värvata uue mobilisatsiooniga Vene agressori sissetungi tõrjumiseks pool miljonit inimest.

See puudutab ka Eestis elavaid ukrainlasi ja Eesti peab olema valmis vajadusel Ukrainat siinsete kodanike mobiliseerimisel aitama.

Postimees kirjutab, et neljapäeval kutsus Ukraina kaitseminister Rustem Umerov astuma Ukraina relvajõududesse kõiki kodanikke, olenemata nende asukohast. Ukraina kaitseministeeriumi pressiosakonna juht Illarion Pavljuk selgitas, et kaitseministeeriumil ei ole praegu kavas hakata kuidagi survestama või karistama välismaal elavaid mobilisatsiooniealisi Ukraina kodanikke, kuid ta rõhutas, et riigi kaitsmine on iga kodaniku põhiseaduslik kohustus.

Mobilisatsioonieas Ukraina kodanikke on Eestis umbes 7500. Mobilisatsioon ei puuduta alaliselt välisriigis elavaid Ukraina kodanikke, küll aga neid, kes tulid Eestisse pärast mullu veebruaris puhkenud täiemahulist sõda ja elavad siin praegu ajutise elamisloaga.

“Kui tahame Ukrainat tõeliselt aidata, ei peaks me ukrainlasi käsitlema odava tööjõuna, mis tekitab meie ettevõtetes edasist nälga odavtööjõu järgi. Kohe peaksime keelduma põgenikustaatuse andmisest ja töökohtade pakkumisest neile 18-60 aastastele Ukraina meestele, keda on Ukrainal Venemaa vastases sõjas vaja,” kirjutas EKRE poliitik Jaak Valge juba eelmise aasta aprillis.

Jaak Valge: Ukraina ja Eesti eest, ilma tühjade loosungiteta