Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Miks pidanuks Vene eriteenistused korraldama siseministri ja vene-Delfi peatoimetaja autode lõhkumist? Need on ju “svoji”

-
20.02.2024
Lauri Läänemets.
© UU

Kui Vene eriteenistused tahavad midagi Eestis ära teha, siis siseminister Lauri Läänemetsa ja venekeelse Delfi peatoimetaja Andrei Šumakovi autode lõhkumine on küll kõige mõttetum tegevus.

BNS vahendab: “Kaitsepolitsei on detsembrist veebruarini pidanud kinni 10 kahtlustatavat, keda on alust seostada Vene eriteenistuse ülesandel tegutsemises ning nende seas on kahtlustuse järgi ministri ja ajakirjaniku auto lõhkujad. Kaitsepolitseile teadaolevalt oli selle eesmärk Eesti ühiskonnas hirmu külvata ja pingeid tekitada. Kahtlustuse kohaselt täitsid kahtlustatavad Vene eriteenistuse juhiste järgi mitmesuguseid rolle – kogusid teavet rünnakute ettevalmistamiseks ja osa rünnakuid panid ka toime. Muuhulgas kihutati neid kuritegusid toime panema – lõhkuma ministri ja ajakirjaniku auto ning rüvetama mälestusmärke.”

Et mälestusmärke rüvetati – arusaadav, viha “natside” vastu. Aga näiteks Läänemetsa ja Šumakovi autode lõhkumine – keda peaks see hirmutama, seda nii Eesti kui venekeelses kogukonnas? Miks need kaks meest väidetavalt sihtmärgiks valiti? Siin võib tegu olla hoopis vastupidise asjaga – neil aidatakse hoopis mainet parandada, sest mõlemal on teeneid “Vene maailma” ees.

Näiteks väitis Lauri Läänemets just venekeelses Delfis: “Osaliselt seisneb sotsdemmide roll veel ka selles, et mitte lubada venelaste läbipeksmisi“. Ehk „Siseminister arvab, et venitada tanki teisaldamisega ei tohtinud, vastasel juhul oleks olukord võinud muutuda katastroofiliseks. „EKRE ja Isamaa oleksid kindlapeale ajanud sinna kokku eestlasi. Ja kui pinge kasvaks, soetaks mõni „õige“ eestlane kindlapeale lõhkeainet ja üritaks seda tanki õhata. Me oleme kõiki neid stsenaariume juba näinud,“ väitis Läänemets.“

Kas pole mõnus selgitus Narva tanki teisaldamisele – ega me poleks seda teinud, aga näe, natsid tahtsid tulla, selle õhku lasta ja venelasi peksma hakata? Muusika Kremli kõrvadele.

Siseminister Lauri Läänemets õhutas vene meedias rahvusvaenu, rääkides eestlastest kui löömameestest ja terroristidest ning mustates SDE koalitsioonikaaslasi

Kas selline siseminister ikka jääb Vene eriteenistustele hambusse? Ta on ju puhta “svoi” ega ole midagi teinud, et Kremlil paha oleks – isegi läbi FSB-Venemaa tulevaid “ukraina põgenikke” lubab lahkelt läbi. Kuidas aga on loogiline see, et ukraina lapsed küüditati Venemaale, aga samas “põgenikud” saavad üle Eesti idapiiri Läände minna?

Mis puutub venekeelsesse Delfisse, siis selle vastu peaks FSB-l olema küll pigem sümpaatia: mitte kuskil mujal ei saa kõikvõimalikud venemeelsed tegelased (Jana Toom, Julia Aug jpt) nii palju sõna, kui Šumakovi haldusalas. Kuskil mujal ei leia nii Kremli-meelset kommentaariumi ja kuskil mujal ei refereerita otseselt Kremli propagandat: Venemaalt siia sisserännanud ajakirjanikest komplekteeritud Vene Delfi toimetus avaldas näiteks 2022. aasta 7. detsembril täies mahus Venemaa terroristliku diversioonigrupi värbamiskuulutuse, mis oli adresseeritud Eesti elanikele!

Kuidas see üldse võimalik on? Delfi avaldas toetust putinistlikule Doždile ja avaldas täismahus Venemaa diversioonigrupi „Rusitš“ eestlastele mõeldud värbamisreklaami!

Miks on vaja puruks peksta sellise tubli toimetuse esindaja auto, kui loogilisem oleks rünnak kõike seda paljastanud kolumnist Ivan Makarovi vastu? Delfi andis oma küljel juhised üle, aga Makarov märkas ära ja hoiatas värbamisreklaami eest.

Tundub, et tegu on samasuguse absurdiga, nagu Vene-äri ajanud abikaasaga Kaja Kallase kuulutamine kriminaalkurjategijaks Venemaal – selle võib ju ette võtta küll, aga mingit suurt põhjust selleks pole… Seda enam, et Kaja Kallase ja Hanno Pevkuri initsiatiivi “Miljon mürsku Ukrainale” takerdumine jättis Avdijivka kaitsjad lubatud tähtajaks poole miljoni mürsuta.

Tore, et kapo Vene käsilased üles leiab ja vahistab, kiitus selle eest! Aga tundub, et tõeline Eesti julgeoleku uuristamine FSB poolt toimub kusagil mujal kui eestlaste mälestussambaid lõhkudes ja pingete õhutamist autosid lõhkudes pole tarvis, siin on venelaste seas veendunud putiniste, kes käivad, rusikad taskus, küllaga.

Seda enam tekib küsimus, et kas Läänemetsa ja Šumakovi autode lõhkumine ei ole mitte Stroomi rand vol 2?

Uued Uudised