Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Urmas Milvek: Vabariigi aastapäev ja kunst ehk  “Ära kutsu kurja kaela!“

-
23.02.2024
Plakat
© UU

Vabariigi sünnipäeva ettevalmistused on täies hoos, kelle pidukleit on poolvalmis ning kellel juba olemas, aga kasutust ei leia. Kes on juba kutse peole saanud, aga jonnib, kes vaatab, millistest kallihinnalistest toidupoodidest tähtsa päeva peolaud normaalse hinnaga katta. Tegevust ja sebimist on kõigil, nii eliidil kui ka tavakodanikel.

Enne jõule ja aastavahetust, mis ka suured pühad, kaunistatakse Eesti linnad tulede ja viledega, reklaamtahvlitelt vaatavad vastu tooted nii peolauale kui ka kingikotti, parimate hindadega, siis nüüd eksponeeritakse, pakutakse rahvale kunsti. Ja nii imelik kui see ka ei ole, siis samadel kallitel reklaamtahvlitel.

Kunst muidugi kuulub rahvale ja on tavaliselt galeriides, aga seekord siis nii, kuigi minu teada on vägivalda ja julmust propageeriva teose reklaam keelatud. Aga kuna vanaema ei olnud vastu ja väga positiivne side oli ka kõrgematelt positsioonidelt, siis on kõik OK.

Kui nüüd nende imeliste teoste suhtes veidike kriitiline olla, siis on ainult üks märkus, nimelt kahel olid raketid mitte ida poolt tulnud, Lasnamäe poole oleks nagu kesklinnast tulistatud. Rahvatarkus ütleb palju, aga üks hoiatus võiks ikka meelde tulla, “Ära kutsu kurja kaela!“ Sest üks asi on kui purki kakada ja eksponeerida ning arvata, et purk ei solvu, siis hoopis teine on see, kui inimese hinge seda teha. Kunagi on Leonardo Da Vinci öelnud: “Kus hing ei juhi kunstniku kätt, seal puudub kunst.“

Seoses kunstiga tekkis minul just üks mõte, mis rohkem praktilist laadi, tarbijale ja reklaamtahvlile mõeldud. Ei hakka siia fotot lisama, aga kirjeldus ja tekst oleks selline: plakatil on tugev, betoonist ja maakividest ilus kelder, taevast kukuvad pommid ja tekst kuulutab: “Ostke varusid,19.02 – 03.03 hinnad langevad!“

Ilusaid saabuvaid pühi!

Urmas Milvek