Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Leo Kunnase värske lühiromaan jutustab sõdalase teekonnast Valhallasse

-
22.04.2024
Leo Kunnas

Eesti sõjaväelase, kirjaniku ja riigikogu EKRE fraktsiooni liikme Leo Kunnase eelmisel nädalal ilmunud lühiromaan “Puhastuskülm” lisab tema loomingusse uue kihi. See on mõtteliseks järjeks tema varasematele romaanidele “Sõdurjumala teener” ja “Sõda 2023”, kust lugejatele tuntud sõdur Peeter Tergens viibib nüüd aga surmajärgses maailmas.

Peeter Tergens, keda lugejad mäletavad varasematest Kunnase raamatutest, on tagasi, seekord aga ekseldes teispool tavareaalsuse piire. “Puhastuskülmas” leiab Tergens end pärast surma kummaliselt ja jäiselt tühermaalt. Seal kohtub ta 1200 aastat varem viikingiajal elanud jarl Skallagrimriga, kes hakkab oma kaaslast kutsuma Eistlandur Hallhabemeks.

Nüüd rändavad kaks eri aastatuhandest pärit sõjameest koos ja avastavad kummalist maailma, kust ei ole võimalik pääseda isegi läbi enesetapu. See ei ole reaalne maailm, aga ei ole ka Põhjala sõdalaste surmajärgne Valhalla. Riided, relvad, varustus ja laskemoon ei kulu. Patareid ei saa tühjaks. Aja kulgemine puudub. Plahvatustes purustatu omandab taas esialgse kuju. Inimkeha jahtub miinus kahekümne kraadini, aga toimib siiski ning pidevast nälja- ja külmatundest hoolimata saab hakkama vee ja toiduta. Tergens annab jarl Skallagrimrile tänapäevast haridust ja näiliselt lõputu ajaga jõuab jarl õppida palju.

Kui see polnud päris põrgu, kus me siis olime? Poolpatuseid kristlasi ootas puhastustuli. Mis oli selle koha nimi? Puhastusnälg? Puhastuskülm? Ma ei teadnud.
Sõjamehed mõtisklevad ja otsivad teed Valhallasse. Neid ootavad uued katsumused ja küsimused ning lõpuks ka lahkuminek ja vastused.

Leo Kunnas, kes on tuntud nii sõjaväelase kui ka kirjanikuna, on varem avaldanud viis romaani, neli tõsielulist raamatut ja kirjutanud stsenaariumi filmile “1944”. Tema romaan “Sõdurjumala teener” võitis 2000. aasta romaanivõistlusel 2. preemia ning pälvis 2002. aastal Betti Alveri kirjandusauhinna. Romaanitriloogia “Gort Ashryn” tõi Kunnasele kolm ulmeauhinda Stalker ning Bernard Kangro kirjanduspreemia.

2016. aastal ilmunud “Sõda 2023” aga kirjeldab läbi kahe erineva stsenaariumi Eesti võimalikku sõda Venemaaga, ühendades ulmekirjaniku kujutlusvõime, sügava realismi ja professionaalse sõjaväelasena omandatud teadmised ning kogemused. Kunnase uus lühiromaan “Puhastuskülm” jätkab tema ainulaadset lähenemist ulmekirjandusele, rikastades lugejate kujutlusvõimet ja pakkudes uusi seiklusi ning sügavaid mõtisklusi.

Allikas: Koiduaeg