Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euractivi hinnangul tegutseb “idufirma” Bolt “eetiliselt hallil alal”

-
24.04.2024
Bolti bränd pole aususe märgiks, vaid on hakanud viitama hämaratele tegemistele.
© Uued Uudised

“Halliks alaks” nimetatakse ettevõtluses ja mujalgi mõttelist ruumi, kus tegutsedes ei rikuta veel otseselt seadusi, aga sinna poole asi juba kisub, ning moraalne ja eetiline mõõde on kadumas või kadunud. See sobib hästi ka Bolti tegevuse iseloomustamiseks.

Euroopa uudiste veebisait Euractiv kirjutab, et Bolti uus skandaal sai alguse läinud sügisel, kui Euroopa Liidus arutati niinimetatud platvormitöö direktiivi, kus oli küsimuse all see, kas Wolti-Bolti sõitvad inimesed on firma töötajad või iseseisvad ettevõtjad, vahendab Postimees.

Bolt tahtis oma ärimudelit säilitada ning tegi poliitikute ning ametnike seas tugevat lobitööd, abi otsis firma oma vanalt töötajalt, praegu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis majanduse ja innovatsiooni asekantslerina töötavalt Sandra Säravalt.

Euractivi andmetel läks Bolt nii kaugele, et saatis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kirja, milles formuleeris ise Eesti riigi nimel vastuse, mille Eesti peaks siis kõnealuses küsimuses Euroopa Liidule vastama. Euractiv rõhutas, et tehniliselt ei ole tegu millegi illegaalse ega kriminaalsega, küll on tegu eetiliselt halli alaga, milles ametnikud ja huvide kaitsjad liiguvad.

Eestis on skeemitamine juba ammu viidud riikliku kunsti tasemele, suur osa poliitikastki tegutseb “hallil alal” (näiteks Riigikogus pärast töö- ja kodukorra tühistamist juhatuse poolt) ja seetõttu pole Bolt mingi haruldane nähtus. Võrdluseks võib tuua Keit Pentus-Rosimannuse skeemitamise Euroopa Kontrollikotta. Bolt naudib ilmselt “ettevõtlusvabadust” ka seetõttu, et selle juhid on aktiivsed liberaalsete ühenduste (näiteks SALK) toetajad.

Tegu on olukorraga, kus võimulolijate ideoloogilist agendat toetav firma tahtis vastutasuks saada kõrgetasemelist toetust oma “eetiliselt hallile” ärimudelile.

Uued Uudised

Loe ka Bolt on jälle skandaalis, seekord “talentidest” taksojuhtide pügamise süüdistusega 

Nii kliente, keeleametit kui ka mupot häirivad Bolti umbkeelsed taksojuhid