Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

LUGEJA KIRJUTAB: terviseamet, tehke oma andmehaldus korda!

-
15.04.2020
© UU

Terviseameti avaldatav statistika on nagu halb unenägu. Vaatan tänast pressiteadet, okei, diagnooside arv on üles hüpanud, 51 uut diagnoosi, üle libiseva keskmise, mis ei ole hea.

Jäin mõtlema, et kust siis selline hüpe, eile oli nii ilus päev, ainult 10 uut diagnoosi. Vaatan uudisterida terviseameti kriisilehel – no ei ole kuskil uudist kümnest diagnoosist. Tunne, nagu oleks üleöö Alzheimeri saanud. Kindlalt ju tean, eile kirjutasin, et super hea päev. Võtan oma eelmised lood lahti – no kirjutasin, et on 10. Siis hakkan lugema Terviseameti vanemad uudised ja avastan õudusega, et uudiseid on tagantjärele korrigeeritud.

Mitte ükski number, mis viimase nädala jooksul on avaldatud, ei ole enam sama. Ja ma tean seda täpselt, sest olen oma excelisse need ise uudistest sisestanud.

Alates 3. aprillist, ehk nädal aega järjest on avalikkusele avaldatud ametlikes uudistes olevaid fakte tagantjärgi muudetud. Mina ei ole küll kordagi näinud, et terviseamet oleks öelnud, vabandust, meil siin 2. aprilli andmetes oli viga, 77 diagnoosi, aga selgus, et tegelikult oli 103. See on justkui halvim näide ajalooõpikute ümberkirjutamisest. Ja nende andmete pealt peavad matemaatikud ja epidemioloogid tegema analüüse, et siis anda soovitusi, mis puudutavad meie kõigi tervist ja toimetulekut.

Terviseamet, mis toimub?! Miks ei ole näiteks tänases ametlikus teates sõnagi sellest, et eilne 10 diagnoosi on muudetud 23-ks!? Võtsin uudiste arhiivist tänase seisuga TA numbrid ja panin need kõrvuti varem avaldatutega. Tagatipuks ei klapi summad ka enam. Kui jooksvalt avaldatud andmete põhjal oli 322 siis täna on sellest saanud 388 ehk 20% rohkem.

Andmehaldus on lihtsalt katastroofiliselt halb. Nagu ka terviseameti nn koroonakaart, kus seitsmest graafikust viis on lihtsalt valesti vormindatud.

Aga okei, vaatame, kuidas meil läheb. Ka ümberkirjutatud ajaloo andmete põhjal on trend Eestis tervikuna langev, mis on OK. Kuna testimise mahtu suurendatakse, siis ilmselt hakkamegi nägema suuremaid diagnooside arve. Mistõttu nüüd tuleb terasemalt jälgida, mis toimub haiglates ja intensiivravi osakondades. Hea uudis on see, et seal ei toimu midagi erilist – ravil olevate inimeste arv stabiilne, intensiivis olevate arv ka. Järelikult leiavad testid üles kergelt haigestunud inimesed.

Saaremaal läheb hästi, trend languses. Virumaal ei midagi hullu. Võrumaal olukord kontrolli all. Tartumaal ja Tallinnas lisandunud diagnoosid on pigem keskmise lähedal ja muutused ei ole statistiliselt olulised, st olukord on stabiilne.

Välja arvatud terviseameti  ja võib-olla kogu meditsiinisüsteemide andmehaldus. Pange oma andmehaldurid ja andmekvaliteedi juhtimine tööle, lööge sisestamistes kord majja. Ei ole raketiteadus.