Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: Euroopa solidaarsus vaktsiinide osas pole tulemusi andnud, nüüd tuleb ise tegutseda

-
26.02.2021
Vaktsiin
© Scanpix

EKRE esimees Martin Helme ütleb usutluses ERR-ile, et Eesti riik võiks ise turult vaktsiine osta, isegi kui need on kallimad, sest ühiskondliku elu sulgemine ja inimeste ravimine tulevad lõppkokkuvõttes kulukamad, pealegi vajab Eesti teiste riikidega võrreldes suhteliselt väikesi koguseid.

Tema sõnutsi on jutud Euroopa solidaarsusest juba oma sisutühjust tõestanud ja nüüd tuleb iseseisvalt tegutseda.

Martin Helme hinnangul peitub AstraZeneca ja Euroopa Liidu tülide põhjus Euroopa Komisjonis ja paraku kannatavad sellest liikmesriigid. Sellest on ka Uued Uudised varem kirjutanud: Pinged Astra Zeneca ümber näitavad Brüsseli jõuetust kogu pandeemia kontekstis ja The Telegraph: vaktsiinikriis on muutumas Euroopa Liidu poliitiliseks kriisiks

Endine rahandusminister Helme tuletab meelde, et ühishangete ebakindlus torkas silma juba isikukaitsevahendite hankimisel, võis eeldada, et sama juhtub ka vaktsiinidega, ja nii läkski.

Martin Helme toetab valitsuse uusi piiranguid, pidades neid vajalikuks, kuid leiab, et ajapiirid peaks olema paindlikud.

Tema hinnangul ei laienenud need piirangud kaubanduskeskustele seetõttu, et Reformierakond ei soovinud kaupmeestele sulgemistega tekkivaid kahjusid hüvitada. “Selle taga oli kitsipunglik lähenemine valitsuses, mida Reformierakond on korduvalt väljendanud, sendi saagimine. Kaubandus on üks suuri riskikohti, aga seda ei tahetud sulgeda rahalistel põhjustel,” ütleb Helme.

EKRE esimees loodab, et kui inimesed kehtestatud piiranguid jälgivad ja vaktsineerimisega suudetakse heas tempos edasi minna, siis läheb nakatumiskõver alla ja kaubanduskeskusi võibolla polegi vaja sulgeda.